GRANTE Antenna Fejlesztő és Gyártó Zrt.

logos.jpg

Pályázatok

Fémmegmunkálási kapacitás növelése pályázat

6.1. Fémmegmunkálási kapacitás növelése pályázat

A kedvezményezett neve: GRANTE Antenna Fejlesztő és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A projekt címe: Fémmegmunkálási kapacitás növelése a GRANTE ZRT-nél

A szerződött támogatás összege: 65.730.000, – Ft visszatérítendő támogatás

A támogatás mértéke (%-ban): 70 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A híradástechnikai termékeink mellett egyre több bérmunka jellegű munkát kezdtünk elvállalni. Cégünk telephelyén több csarnokban, egymástól elszigetelten folyik a gyártás. A projekt keretében az egyik már meglévő, jó állapotú, gazdaságos fűtési rendszerrel ellátott 1200m2-es csarnokunkat szeretnénk bővíteni. A létrejövő új csarnokrészbe szeretnénk elhelyezni CNC maró és forgácsoló gépeinket, valamint az ezek “ellátásához” szükséges vágó gépeinket. A már meglévő bővítendő csarnok új része felőli végébe pedig a pályázatban beszerezni kívánt hegesztő robot kerülne.

Az elmúlt években egyre több olyan megkeresést kaptunk, ami nagy darabszámú, egységes termék (pl. napelem parkok tartó oszlopai, vázszerkezetei stb) hegesztésére vonatkozott. Jelen “kézi” hegesztési technológiáinkkal ezen alkatrészek gyártása rendkívül időigényes és nem költséghatékony. A hegesztés automatizálása, robotosítása az iparág egy újabb szegmensét nyitná meg, mivel a robotkar által készített hegesztések azonos minőségben készülnek, legalábbis a varratok hibalehetőségeiből kiküszöböli az emberi hegesztő által bevihető hibákat. Nem beszélve arról, hogy a robottal végzett hegesztés során a dolgozók nincsenek kitéve a hegesztés élettani (ívfény, magas hőmérséklet, nagy áramerősség, zaj) hatásainak védőöltözettől és védőfelszerelésektől függetlenül. Emellett a robot a nap 24 órájában képes végezni a hegesztési munkafolyamatot, addig egy minősített hegesztőnek az egy műszakban hegesztéssel töltött ideje ennek csupán a töredéke. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a robot mellett nem lesz szükség hegesztő személyzetre, hanem az azonos, nagy darabszámú munkadarabokat nem a hegesztő szakembernek kell monoton módon elkészítenie, így a nagy szaktudást igénylő egyedi feladatokra fókuszálhatnak. Sőt a hegesztő robot programozásához szakképzett munkaerőre, illetve a paletták és alkatrészek cserélésére pedig betanított munkásra is szükség lesz, így a projekt megvalósulása esetén ezzel várhatóan több munkahelyet is teremtünk. A hegesztő robot rendkívül jól kiegészítené továbbá a már meglévő saját gépparkunkat, illetve segítségével a környező vállalatokkal együttműködve, akár közösen is tudnánk komplex, hegesztést is igénylő munkákat elvállalni.

A projekt eredményeképpen mindenképpen számítunk arra, hogy a jelenleg egyre gyakrabban felmerülő új, beszállítói megbízásoknak, megkereséseknek a lehető leghatékonyabban tudunk eleget tenni, amely következtében a humán erőforrás megtartása nem okozna problémát cégünk számára.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.06.02.

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-00879